Експериментально-дослідницька робота
ДОСЛІДЖЕННЯ ВПЛИВУ ЗУБНОЇ ПАСТИ НА СТАН ЗУБІВ
Виконала:
Приймак Діана учениця 6 класу
Рудківської ЗОШ І-ІІІ
ст.
Демидівського району
Керівник:
Прендецька Валентина Іванівна
ЗМІСТ
ВСТУП……………………………………………………………………………….3
РОЗДІЛ І «Як зберегти зуби здоровими і красивими».
1.1. Історія зубної
пасти……………………………………………………………5
1.2. Класифікація зубних паст……………………………………………………..5
1.3
. Склад зубних паст ……………………………………………………………..6
1.4
. Вплив зубних паст на емаль зуба……………………………………………..6
РОЗДІЛ ІІ «Від
слів до справи»
2.1. Визначення індексу гігієнічних знань
серед учнів 6-7 класів………………8
2.2. Порівняльна характеристика зубних паст……………………………………9
2.3. Дослідження захисних властивостей зубних
паст…………………………...9
ВСТУП
Навряд чи сучасна людина може
почати ранок не почистивши зуби. Різних паст існує величезна кількість, з їх допомогою можна не тільки створити
свіже дихання, але й підлікувати ясна, відбілити зуби, надавши усмішці
голлівудське сяйво. Серед всіх відомих засобів профілактики карієсу найбільшого
поширення набула зубна паста, хоча самим важливим елементом успішного
запобігання карієсу є регулярна гігієнічна процедура, а саме, чищення зубів за
допомогою зубної пасти і зубної щітки з використанням правильної техніки. Навіть
найдосконаліша зубна паста не допоможе запобігти захворюванню, якщо не
домогтися якісного видалення зубного нальоту. Саме на тих поверхнях зубів, де
якість чищення виявляється недостатньою,
швидше всього формуються каріозні порожнини.
Систематичне чищення зубів, видалення м'яких зубних відкладень
сприяють фізіологічному дозріванню емалі зубів і підтриманню
балансу мінералів, забезпечує зниження бактеріального навантаження на тканини
пародонту. Тому,
перший крок до досягнення успіху - регулярний догляд за зубами. Другий дуже важливий крок - підібрати підходящу
зубну пасту.
Мета: вивчити вплив зубної пасти на
міцність зубів.
Завдання:
Ø вивчити історію створення, склад і дію
компонентів зубних паст;
Ø
вивчити види зубних паст;
Ø
провести анкетування, спостереження
і експеримент;
Ø зробити висновки.
Методи і прийоми роботи:
Ø Пошуковий
Ø
Аналітичний
Ø
Експерементальний
Ø
Статистичний
Ø Описовий
Висновки:
Ø Основна
причина захворювань порожнини рота – бактеріальний
зубний наліт.
Ø
Кислоти руйнують зубну емаль.
Ø
Зубна паста, що
містить фтор, зміцнює зубну емаль.
Ø
Щоденні гігієнічні
процедури попереджають виникнення і
перешкоджають розвитку стоматологічних
захворювань.
Дослідження
проводилися протягом лютого 2014р.
План
дослідження:
1 . Вибір проблеми, постановка цілей і
завдань.
2 .
Вивчення літератури з даної проблеми.
3 .
Вивчення історії зубної пасти, її властивостей, видів і
складу.
4 .
Проведення дослідів із зубною пастою.
5 .
Анкетування.
6 .
Аналіз отриманих результатів та їх оформлення.
7 .
Написання наукової статті.
8 .
Підготовка презентації.
9 .
Створення буклета.
Об'єкт дослідження: зубна
паста.
Предмет дослідження: порівняння
і аналіз п'яти видів зубних паст (Aquafresh, Blend-a-med Complete, Новий Жемчуг Комплекс, Lacalut Activ, Splat Биокальций).
Проблема: не кожна
людина знає, яка зубна паста підходить для його зубів і не зашкодить його
здоров'ю.
Гіпотеза: якщо
попередньо обробити шкаралупу курячого яйця зубною пастою, то руйнівний вплив
кислоти на шкаралупу позначиться в меншій мірі.
РОЗДІЛ І «Як зберегти зуби здоровими і красивими»
1.1. Історія зубної
пасти
Історія зубної пасти налічує багато століть. Перші
згадки про чищення зубів відносяться до часів Стародавнього Єгипту. У знайдених
археологами джерелах розповідається про засіб, яке слід було втирати в зуби,
щоб стежити за гігієною. Правда склад його вже дуже відрізняється від
сучасного. У давньоєгипетській пасті використовували спалені бичачі нутрощі,
пемзу і яєчну шкаралупу. Зуби чистив і індійський Будда, який користувався
спеціальною паличкою для зубів, про яку йому стало відомо від бога Сакка. З
часом способи чищення зубів змінювалися, до складу паст включалися різні
ароматичні масла, для додання пасти приємного запаху. Зубні
пасти та порошки схожі на сучасні почали з'являтися в Англії в 18 столітті.
Люди з достатком могли дозволити собі навіть спеціальні зубні щітки за
допомогою яких чистили зуби, тоді як інші використовували для цих цілей власні
пальці. Пізніше зубні щітки, так само як паста чи порошок стали доступні всім і
в сьогоднішній час існує величезна кількість компаній, які виробляють саму
різну зубну пасту, яка не подразнює слизову
оболонку, володіє приємним запахом, і
дозволяє перетворити щоденне чищення зубів в приємну процедуру.
1.2. Класифікація зубних паст
Всі
зубні пасти можна розділити на кілька видів:
1. Гігієнічні.
У першу чергу, це дитячі зубні пасти, а всі інші можуть потрапляти в цю
категорію дуже умовно.
2.
Лікувально-профілактичні. Це найширша категорія зубних паст, до якої можна
віднести і гігієнічну зубну пасту для дорослих, і такі засоби, що інтенсивно
впливають на порожнину рота.
3. Професійні
та медичні зубні пасти. Це пасти, які використовуються при професійному догляді
за порожниною рота, а також пасти, зареєстровані як лікарські засоби. Слід
зазначити, що в різних країнах законодавчо встановлені різні нормативи для
засобів гігієни порожнини рота. Таким чином, зубна паста, зареєстрована у
Великобританії як лікарський препарат, в Україні може продаватися як
лікувально-профілактична. Це також є однією з причин умовного поділу зубних
паст на категорії.
1.3. Склад зубних паст
Кожна зубна паста складається з багатьох інгредієнтів. Кожен з компонентів виконує свою функцію, тому зубна паста - це складна
система, в якій будь-яка складова є незамінною. Обов'язково присутніми є такі
компоненти:
Ø абразивні
речовини (призначені для механічного м'якого та дбайливого очищення поверхні
зуба, а не агресивного),
Ø в'яжучі речовини біологічно активні речовини, у тому числі - ферменти
(останні сприяють руйнуванню зубного нальоту без пошкодження поверхні зубів).
Ø зволожувачі
(без них зубна паста швидко висохне і витріскає)
Ø ароматизатори
(надають зубній пасті приємний аромат),
Ø смакові
добавки (надають зубній пасті приємний смак),
Ø консерванти,
вони ж - антибактеріальні інгредієнти (забезпечують відсутність у самій пасті
мікробів протягом усього терміну її використання),
Ø піноутворювачі
(без них паста не зможе рівномірно розподілятися на поверхні зуба під час
чищення),
Ø
дистильована вода (вода в суспензії,
якою є зубна паста, є дисперсною фазою, на основі якої з'єднуються всі інші
компоненти.
Лікувальні і профілактичні властивості зубних паст
обумовлені різноманітністю складу і наявністю в них, крім основних компонентів,
специфічних добавок в різних концентраціях. До таких добавок відносяться
рослинні компоненти, мінеральні солі, хімічні речовини, спрямовані на знищення
зубного нальоту, та інші інгредієнти.
1.4. Вплив зубних паст на емаль зуба.
Головний ворог зубів - цукор. Бактерії карієсу
перетворюють цукор та інші схильні до бродіння вуглеводи, що надходять з їжею
(особливо солодощі ) в кислоти. Ці кислоти руйнують мінеральні речовини, які відповідають
за твердість емалі зубів. В результаті зубне покриття розм'якшується, що веде
до його подальшого руйнування. Так з'являється карієс. Крім того, цукор -
ідеальне середовище для росту бактерій, які можуть спровокувати пародонтит.
Вірогідність розвитку карієсу залежить не від кількості, а від частоти
споживання солодощів. Чим частіше ви перекушуєте солодощами, тим частіше ваші
зуби піддаються атаці кислотою, і у слини практично не залишається часу
забезпечити зуби необхідними мінеральними речовинами, щоб запобігти їх
пошкодженню. Тому краще порадувати себе шоколадкою або шматочком торта один раз
на завершення обіду, ніж з'їдати кожну годину по цукерці. Цукрозамінники в цьому
плані мають перевагу, оскільки не надають «поживи» бактеріям карієсу. Ворог
зубів номер два - лимонна кислота. Вміст лимонної кислоти в напоях і готових
продуктах харчування збільшує їх термін зберігання . Вступаючи в контакт із
зубами, лимонна кислота розм'якшує емаль, робить її пухкою і призводить згодом
до незворотного процесу -ерозії. Яскравий приклад руйнівної дії лимонної
кислоти - це її використання для видалення накипу з чайника, точно таку ж дію
вона має і на зуби.
РОЗДІЛ ІІ «Від
слів до справи»
2.1. Визначення індексу гігієнічних знань серед
учнів 6-7 класів.
Методика:
Для визначення індексу гігієнічних знань використовується спеціально
підготовлений опитувальник С.Б. Улітовського. Опитування було проведено серед учнів
6-7 класів,
опитувальник включав 8 питань. (додаток 1)
Оцінка Індексу ГЗ
здійснюється за наступним принципом: сума оцінок по
кожному питанню поділити на кількість
питань.
Числові показники ІГЗ
|
Оціночні
критерії
|
Від 1,0 до 1,9
балів
|
Поганий
(або низький)
|
Від 2,0 до 2,9
балів
|
Задовільний
|
Від 3,0 до 4,0
балів
|
Добрий
|
Аналіз даних таблиці 2.1 (додаток 1) показав:
елементарне
правило чистити зуби 2 рази на день дотримуються 45 %, що нижче середнього
показника на 3 %; • 65 %
не знають , якою зубною пастою чистять зуби;
•
20 % чистять зуби менше 7 разів на тиждень , а це означає , що бувають такі
дні, коли зуби не чистять взагалі;
•
20 % рідко, але користуються зубною ниткою;
•
25 % використовують ополіскувач; • 80 %
змінюють зубну щітку раз на півроку;
•
90 % зберігають щітку правильно в стаканчику – головкою вгору. Висновок:
10 % учнів показали
низький індекс гігієнічних знань 85 % - задовільний індекс гігієнічних
знань
5 % учнів - хороший
індекс гігієнічних знань
2.2. Порівняльна характеристика зубних паст
Таблиця 2.2
Порівняльна характеристика зубних паст за складом та призначенням
Назва
/ фірма-виробник
|
Основні інгрідієнти
|
Тип абразиву
|
Призначення
|
Aquafresh/ Smith Kline Beecham
(Великобританія)
|
монофосфат натрію,фторид натрію, гліцерофосфат
кальцію
|
діоксид кремнію
|
профілактика карієсу
|
Blend-a-medComplete/ Procter&Gamble (США)
|
фторид натрію,триклозан
|
діоксид кремнію
|
профілактика
карієсу і захворювань пародонту
|
Новий
Жемчуг Комплекс/Невская косметика(Россия)
|
монофторофосфат натрію, гліцерофосфат кальцію
|
карбонат
кальцію, діоксид кремнію
|
профілактика
карієсу
|
Lacalut
Activ,
Др. Тайсс Натурварен ГмбХ
(Німеччина)
|
фторид алюмінію,
хлоргексидин
|
карбонат
кальцію, діоксид кремнію
|
профілактика
карієсу і захворювань пародонту
|
"Splat
Биокальций"
SPLAT, Россия
|
Кальцис,
папаин, жирные кислоты Омега-3, Полидон
|
Гідроксиапатит
|
відбілювання,
ефект мікропломби
|
2.3. Дослідження
захисних властивостей зубних паст
Було вивчено вплив агресивного середовища на руйнування
яєчної шкаралупи. Проведенню експерименту посприяла серія рекламних роликів,
які вказують на ідентичний склад яєчної шкаралупи і зубної емалі, а також їх
подібні властивості. Експеримент показав, що
курячі яйця, оброблені різними видами зубних паст, вели себе по- різному
стосовно оцту. При знаходженні в розчині оцту
контрольне яйце і яйце, оброблене пастою «Новий Жемчуг », вкрилися безліччю
бульбашок, на відміну від оброблених іншими пастами яєць, на поверхні яких
бульбашки спостерігалися, але не в такій кількості. Після закінчення витримки яєць в розчині оцтової кислоти
спостерігалися наступні зміни:
1.
Після перебування в розчині оцтової кислоти шкаралупа контрольного яйця
придбала рельєф , на ній виникли великі поглиблення, вона стала пухкою,
проявилися напівпрозорі плями.
2.
Поверхня яйця, обробленого пастою « Blend - a - med », стала блискучою і гладкою, рельєфні смуги і прозорі
плями не проявилися.
3. На шкаралупі яйця, обробленого пастою «Lacalut Activ», з'явилися рельєфний малюнок, « рихлість », напівпрозорі цятки.
4.
Шкаралупа яйця, обробленого пастою «Splat Биокальций», виглядала краще, ніж у
яйця, обробленого пастою «Новий Жемчуг», на
ній не було напівпрозорих цяток, але проявився рельєф. Правда, ці смуги були
такі глибокі і часті, як на шкаралупі контрольного яйця.
5.
Шкаралупа яйця, обробленого пастою «Aquafresh», стала
глянцевою, гладкою, блискучою, на його
поверхні не спостерігалося будь - яких порушень (у порівнянні з іншими
обробленими яйцями, а особливо з контрольним ).
6.
Шкаралупа яйця, обробленого пастою «Новий Жемчуг »,
виявилася найбільш зруйнованою.
Вона стала пухкою, з яскраво вираженими рельєфними смугами і напівпрозорими
плямами, як і у контрольного яйця.
Шкаралупа
кожного яйця розбивалася добре, невелика відмінність мала
місце лише у контрольного і яйця, обробленого пастою «Новий Жемчуг
», їх шкаралупи розбивалися при
невеликому зусиллі. А для того, щоб розбити
шкаралупу яєць, оброблених « Blend - a - med » і «Aquafresh », потрібні були значно більші зусилля.
Отже, в рекламі зубної пасти
стверджується, що вона захищає зуби від дії кислоти, що утворюється в роті. На
підставі проведених дослідів ми можемо сказати, що не все в рекламі відповідає
дійсності. З п'яти обраних паст тільки дві - « Blend - a - med » і «Aquafresh » відповідають заяві
, що вони захищають зуби від дії кислоти і зміцнюють їх. Наші спостереження
підтверджують це. А ось інша зубна паста, яку часто рекламують, «Lacalut Activ» - не виправдала надій, вона не
захищає належною мірою зуби , як нам це обіцяли
виробники.
Висновок: Найкраща паста, за нашими
спостереженнями, це зубна паста «Aquafresh». Вона не має
такої широкої реклами, як інші пасти, але проявила себе кращою
за інші.
ВИСНОВКИ
1 . Зубні пасти займають дуже важливе місце в
індивідуальній профілактиці стоматологічних захворювань, так як з їх допомогою відбувається
хімічне очищення зубів від нальоту. Різне поєднання компонентів у складі зубних
паст дозволяє їх використовувати як для профілактики конкретного захворювання,
так і для комплексного захисту порожнини рота.
2 . Із запропонованих найменувань зубних паст складно
зробити правильний вибір, тому рекомендувати зубну пасту, необхідну в даний
момент, може лікар-стоматолог, який найбільш точно визначить, що саме потрібно
пацієнтові.
3 . Для правильного вибору засобів гігієни за порожниною
рота необхідно вивчити склад і значення компонентів зубної пасти.
4 . Замінити солодощі на корисніші для зубів продукти харчування.
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ
1.
Домашня Медична Енциклопедія. Москва
«Медицина» 1993 р.
2.
Енциклопедія дівчат.Санкт- Петербург
«Золотий вік»
3. Журнал
«Здоров'я» №11- 1995; № 5 – 1998; №10-
1994; №9- 1996; №1-1996;
№ 11- 1986
4. Кунин А.А. зі
співавт.//Клінічна стоматологія, № 4 (36) 2005: 60-63
5. Федоров
Ю.А., Сто сім питань до стоматолога. СПб: «Невський проспект» - 2000; 128 стор.
6. Чернін Л. С.
«Біохімія порожники рота»
«ІНТЕРНЕТ-РЕСУРСИ»
ДОДАТКИ
Додаток 1
Опитувальник С.Б. Улітовського
1.
Скільки разів на день чистите зуби? (один раз на день - 1б., два рази на день - 2б., три рази на день - 3б., чотири рази на день - 4б.) 2.
Якою користуєтеся пастою? (не користуюся - 1б., не знаю - 2б., гігієнічною - 3б., лікувально-профілактичною - 4б.)
3. Скільки разів на тиждень
чистите зуби? (менше 7 - 1б., від 7 до 14 - 2б., 14-21 - 3б., 28 разів - 4б.) 4. Користуєтеся
зубною ниткою? (не знаю, що це
таке - 1б., не вмію і не
користуюся - 2б., користуюся, але
рідко - 3б., користуюся
регулярно - 4б. 5. Користуєтеся ополіскувачем? (не знаю, що це таке - 1б., не вмію і не користуюся - 2б., користуюся, але рідко - 3б., користуюся регулярно - 4б.)
6. Скільки разів на день користуєтеся
ополіскувачем? (жодного разу -
1б., один раз на день - 2б., два рази на день - 3б., після кожного прийому їжі - 4б.) 7. Як
часто міняєте зубну щітку? (коли зітреться
щетина - 1б., один раз на
п'ять років - 1б., один раз на рік
- 2б., один раз на півроку - 3б., кожні три місяці - 4б.) 8. Як зберігайте щітку? (в закритому футлярі - 1б., на полиці, в закритому шафці - 2б., в стаканчику, голівкою вниз - 3б., в стаканчику, головкою вгору - 4б.)
Додаток 2
Таблиця 2.1
Індекс
гігієнічних знань серед учнів 6-7 класів
Прізвище,
ім’я учня
|
Запитання
|
Заг. сума
|
Індекс
ГЗ
|
|||||||
1
|
2
|
3
|
4
|
5
|
6
|
7
|
8
|
|||
Артемчук М.
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
1
|
3
|
1
|
15
|
1.87
|
Вишневський І.
|
1
|
2
|
1
|
2
|
2
|
1
|
4
|
4
|
17
|
2.1
|
Волянюк О.
|
2
|
4
|
2
|
3
|
1
|
1
|
4
|
4
|
21
|
2.6
|
Гах В.
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
1
|
3
|
4
|
18
|
2.25
|
Гончарук М.
|
1
|
2
|
2
|
2
|
2
|
1
|
3
|
4
|
17
|
2.1
|
Дидиренко А.
|
1
|
2
|
2
|
2
|
2
|
1
|
3
|
4
|
17
|
2.1
|
Іващук В.
|
1
|
2
|
2
|
3
|
3
|
2
|
3
|
4
|
20
|
2.5
|
Ковальська В.
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
1
|
4
|
4
|
19
|
2.37
|
Коханюк С.
|
2
|
2
|
2
|
2
|
3
|
3
|
3
|
4
|
21
|
2.62
|
Литвинчук Т.
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
1
|
3
|
4
|
18
|
2.25
|
Луців О.
|
1
|
2
|
1
|
2
|
2
|
1
|
3
|
4
|
16
|
2
|
Приймак Д.
|
3
|
4
|
3
|
3
|
4
|
3
|
3
|
4
|
27
|
3.37
|
Тимошицька Т.
|
1
|
4
|
2
|
2
|
3
|
2
|
4
|
4
|
22
|
2.75
|
Шевчук М.
|
2
|
4
|
2
|
2
|
2
|
2
|
3
|
4
|
21
|
2.62
|
Кидиба Я.
|
1
|
4
|
1
|
3
|
2
|
1
|
3
|
4
|
19
|
2.37
|
Наумович О.
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
1
|
3
|
4
|
18
|
2.5
|
Павельчук Н.
|
2
|
4
|
2
|
2
|
2
|
1
|
3
|
4
|
20
|
2.5
|
Ситинський І.
|
1
|
2
|
2
|
1
|
2
|
3
|
1
|
4
|
16
|
2
|
Фаєвський А.
|
2
|
4
|
3
|
2
|
3
|
2
|
3
|
4
|
23
|
2.87
|
Чикіль І.
|
1
|
2
|
1
|
2
|
1
|
1
|
3
|
4
|
15
|
1.87
|
Немає коментарів:
Дописати коментар